361 | Vaagtaal

Vaagtaal is een uitermate besmettelijke ziekte. Het is een LOA, een door Lezen Overdraagbare Aandoening. Marktwerking in de zorg heeft ook daar tot verontrustende vormen van deze aandoening geleid.

Therapeut Thea koos ooit het vak om mensen te helpen. Nu is ze onderdeel van een zorgsysteem en moet ze aan zorgvragen voldoen. Met deze marktgerichte benadering is Thea ontslagen van haar plicht tot medemenselijkheid. Thea heeft daarom een taal ontwikkeld die afstand neemt van pijn en verdriet. In deze taal krijgt de depressieve meneer de Boer het advies om weer probleemeigenaar van zijn leven te worden.

Ook is er sprake van doorgeschoten politieke correctheid in de zorg. De gehandicapten van vroeger werden mensen met een handicap, later mensen met een beperking en nu zijn het soms al 'mensen met mogelijkheden'.

In het jargon van één zorgonderneming liggen mensen in een verpleeghuis niet meer op sterven. Nee, deze stervende mensen hebben 'het einde van hun zorgcarrière bereikt'.

Hier is de mens verworden tot een vinkje in een computersysteem. Hier is elke warmte uitgeperst. Niet alleen patiënten zijn ziek in de zorg.

- naar Ben de Graaf op tekstblog.nl
- zie ook vaagtaal.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten