207 | Het ís niet eenvoudig


Productontwikkeling gaat uiteindelijk over stelling nemen. De toekomst is onbekend en toch maak je een keuze. Zonder beslissing geen product.
Iedere ontwikkelaar kent de onderliggende complexiteit. Hij weet dat ie niet weet. En toch kiest ie; iedere ontwerper is een ondernemer.
Soms gaat het goed en volgt succes. Andere keren gaat het mis en leert men van de fouten. Ontwerpen is creërend en eerlijk. Het is een oprechte poging goeie dingen te maken.

DesignBites is niet de plek voor politiek, maar ik moet toch één keer iets zeggen over het irriterende populisme.
Het is, in al zijn varianten, een laffe politieke stroming die geen stelling neemt. Men slaat het buikgevoel aan, praat de niet-denkers naar de mond.
Daarin ook ligt ook het vileine. De populistische vaandeldragers zijn stuk voor stuk zeer slimme politici. Ze kennen de onderliggende complexiteit, ze weten dat er geen simpele oplossingen zijn voor maatschappelijke problemen. Het overmatig simplificeren is doelbewust; zo bevestigen ze de meute in hun onterechte afkeer van een denkende elite.
Populisme is vernietigend en kwaadaardig. Het is het bouwen van macht op een voedingsbodem van angst, en de echte agenda is niet bekend.

Design is geen wapen tegen populisme. Hooguit kunnen we de hoop koesteren dat mensen die zich kunnen omringen met goede en mooie producten minder ontvankelijk zijn voor de schadelijke boodschap.
Schrijvers en dichters strijden effectiever tegen het kwaad der domheid. Zij geven ruimte aan twijfel en nuance. Zij zijn het vaak die complexiteit erkennen en duiden. Ik zal hen met DesignBites eren.

Hoe kon uit zuinige rupsen dit Hummervolk opstaan?

© Ramsey Nasr, 'ik wou dat ik twee burgers was (dan kon ik samenleven)' - http://youtu.be/Td-0ckqcOAU

Geen opmerkingen:

Een reactie posten