281 | Goed denken

"Iedereen praat over design thinking, maar niemand weet wat het is. Het is typisch zo'n term die bedacht is door mensen die weinig van geschiedenis weten."

(c) Stefano Marzano, in Items (#6 2011)

in context:
"Ik heb geleerd van groot naar klein te denken. Een architect moet in staat zijn te visualiseren wat nog niet  bestaat, en een plan kunnen maken om van visie tot realisatie te komen. In principe zou iedere leider zijn visie moeten kunnen visualiseren. Hij moet het mentale beeld van zijn onderneming, land of volk in de missie en visie van zijn organisatie of in het politieke programma of manifest van zijn land kunnen overbrengen op anderen."
We zouden dit nu design thinking noemen, maar deze term lijkt Marzano niet graag te gebruiken. "Iedereen praat over design thinking, maar niemand weet wat het is. Het is typisch zo'n term die bedacht is door mensen die weinig van geschiedenis weten. Waar het volgens mij om gaat is goed denken, met het doel een bijdrage te leveren aan de beschaving en aan de ontwikkeling van de kwaliteit van leven."
Volgens hem speelt een goed ontwikkeld historisch besef daarbij een belangrijke rol, want dat leert mensen relativeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten